Vehnäjuuri ja moniviljaleipä


Ah, muistan niin hyvin tämän leivän maun, tuoksun ja rakenteen. Niiiiin hyvää. Ilokseni löysin Teemun ja Markuksen Leipäkirjan, josta tämäkin ohje on peräisin. Kyseessä on vehnäjuureen tehty moniviljaleipä. Tässä leivässä on vehnää, kauraa, ruista, kolmenlaisia siemeniä ja goji-marjoja.

Kaikkihan alkaa juuren teosta. Siinä tarvitset aikaa, aikaa ja vielä kerran vähän aikaa. Ehkä myös ripauksen tuuria. Mutta helppoa se joka tapauksessa on.

Vehnäjuuri:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 rkl luonnonjogurttia tai hunajaa

Ensimmäinen päivä:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita vehnäjauhot ja vesi tiiviissä lasipurkissa. Halutessasi voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen hunajaa tai luonnonjogurttia käymisprosessia edistämään. Kuvassa olevissa leivissä lisäsin juureen luonnonjogurttia. Kerran tein juuren ilman kumpaakaan noista, ja mielestäni leivistä ei tullut yhtä onnistuneita.
Säilytä juurta lämpimässä (23-28°C), vedottomassa paikassa yhden vuorokauden ajan.

Toinen-Viides päivä:
Lisää juureen noin puolitoista desiä vehnäjauhoja ja yksi desi kädenlämpöistä vettä. Toista prosessi kahden päivän ajan.

Viidentenä päivänä juuri on valmis käytettäväksi. Valmiin ja hyvinvoivan juuren tuoksu on hapan ja rakenne kevyen hyllyvä. Kirjassa huomautetaan, että jos tekee juurta ensimmäistä kertaa, sen haju on voimakas. Itse säikähin tuoksua alkuun ja suoraan sanoen en oikeastaan pitänyt siitä yhtään, mutta uskokaa pois se tosiaan antaa ihan mahtavan maun ja rakenteen leivälle.

Sen jälkeen kun olet käyttänyt juurta kirjassa neuvotaan säilyttämään juurta ilmatiiviissä purkissa viileässä, esim. jääkaapissa. Juurta tulee ruokkia pienillä määrillä vehnäjauhoja ja vettä, suunnilleen 1-2 kertaa viikossa, jotta se säilyy elävänä. Kun käytät toisen kerran juurta, lisää siihen aina saman verran jauhoja ja vettä kuin mitä käytit juurta.


No mutta, sitten viimeinkin koittaa se iloinen päivä kun pääsee tekemään leipää. Tästä ohjeesta tulee kaksi leipää.

Siemensekoitus:
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl kuivattuja marjoja (itse käytin goji-marjoja)
0,25 dl kaurahiutaleita
0,25 dl vehnäleseitä
1,5 dl vettä

Sekoita kaikki siemensekoituksen ainekset keskenään kulhossa. Liota jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Taikina:
1,5 dl vehnäjuurta
6 dl vehnäjauhoja
1 dl sihtiruisjauhoja
11 g kuivahiivaa
3 tl suolaa
2,75 dl vettä

Mittaa siemensekoitus ja muut taikinan ainekset vettä lukuunottamatta kulhoon ja vaivaa käsin tai yleiskoneen pienimmällä teholla pari minuuttia. Lisää kylmä vesi vähitellen. Taikinan kosteus on oikea, kun se tarttuu hieman kulhon pohjaan.

Vaivaa taikinaa astetta voimakkaammin niin kauan kunnes taikina on kiiltävää, venyvää ja irtoaa kulhon pohjalta helposti (18-30 min riippuen millä vaivaat). Anna nousta liinalla peitettynä 30-45 minuuttia huoneenlämmössä.

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile leivät haluamallasi tavalla. Anna tämän jälkeen leipien nousta peitettyinä huoneenlämmössä noin 45 minuuttia, kunnes ne ovat kaksinkertaisia.

Laita uuni lämpenemään 230 asteeseen. Laita uunin pohjalle laakea astia ja kaada siihen kuumaa vettä. Näin leipiin tulee se ihana rapea kuori. Tee kohonneiden leipien pintaan muutama viilto. Pinnasta tulee näin kaunis, mutta se myös poistaa mahdollisia ilmakuplia.

Laita leivät uuniin ja heitä uunin pohjalla olevaan astiaan kaksi desiä vettä. Paista 10 minuuttia. Laske lämpötila 215 asteeseen ja paista 20 minuuttia.

Ota astia pois uunista ja paista leipiä vielä 5-10 minuuttia. Ne ovat kypsiä, kun pohjaa koputtaessa kuuluu kumea ääni.

Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa.


Nämä leivät ovat niin hyviä, etteivät ne välttämättä tarvitse mitään muuta päälle kuin voita. 

Kommentit

Suositut tekstit