Karjalanpiirakat



Karjalanpiirakat, ne ovat olleet rakkaita minulle lapsesta saakka. Ne ovat olleet hyvin usein osa meidän juhlia, eikä varsinkaan joulu oikein tunnu joululta ilman äidin tekemiä karjalanpiirakoita. Olen nyt viime vuosina koittanut aina sillon tällön harjoitella näiden tekemistä, mutta omasta mielestäni en vieläkään osaa tehdä yhtä hyviä kuin äiti. Tässä nyt kuitenkin ovat viimeisimmät piirakat jotka tein.

Puuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l punaista maitoa
ripaus suolaa
1 kananmuna

Taikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
4,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
n. 1 rkl öljyä tai sulaa voita (ei ole pakollinen)

Voiteluun:
Voita ja maitoa


Ohje:

Yleensä keitän puuron jo edellisenä päivänä. Mittaa kattilaan vesi ja puuroriisit. Keitä niin kauan että kaikki vesi on haihtunut. Lisää maito ja suola. Keitä puuroa keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes puuro on valmista. Anna puuron jäähtyä jonkin aikaa ennenkuin laitat puuron jääkaappiin.

Seuraavana päivänä valmistetaan taikina. Yhdistä kaikki kuivat aineet veteen kulhossa. Jos laitat öljyä tai voita, lisää se tässä vaiheessa. Vaivaa taikinaa kunnes taikina on kiinteää ja sitkeää.

Pyöräytä taikinasta tanko ja jaa se 20-25 osaan, riippuen siitä kuinka isoja piirakoita haluat. Pyörittele palaset kakkaroiksi. Laita kakkarat kelmun alle, jotta ne eivät kuivu. Kaulitse kakkaroista piirakkapulikalla (tai kaulimella) ohuita ja pyöreitä kuoria. Laita kaulitut kuoret myös kelmun alle etteivät ne kuivu.

Lisää jäähtyneeseen puuroon yksi kananmuna ja sekoita hyvin. Levitä reipas ruokalusikallinen puuroa kuoren päälle ja rypytä piirakan muotoon. Rypytys tyyliä on monia, ja näihin löytyy paljon vinkkejä netistä, josta jokainen voi löytää oman hyvältä tuntuvan tavan. Nosta valmis piirakka pellin päälle, huom. et tarvitse leivinpaperia, sillä se luultavasti vain kärsisi kuumassa uunissa. Varsinkin jos jauhotat vähän peltiä, karjalanpiirakat eivät tartu siihen. Toista sama prosessi seuraavien kuorien kanssa.

Paista piirakoita 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Dippaa uunista tulleet piirakat lämpimään voi-maito seokseen. En ole tainnut ikinä mitata voin ja maidon määriä, vaan laitan niitä "summa mutikassa" kattilaan.

Karjalanpiirakoiden kannattaa hetken aikaa antaa pehmentyä ja jäähtyä, jonka jälkeen pääsee syömään!

Kommentit

Suositut tekstit