Bataattisämpylät


Eräänä päivänä mietiskelin, että voisikohan bataattia lisätä sämpylätaikinaan. Bataatissa on niin miellyttävä pehmeän makeahko sekä juureva maku, joka mielestäni passaisi sämpylöihin hyvin. Olenhan laittanut porkkanaakin sämpylöihin, joten miksipä ei. Katselin netistä vähän ohjeita malliksi ja siitäpä se sitten lähti, nämä ihanan pehmeät bataattisämpylät.

Taikina:
300 g bataattia
3 dl maitoa
1/2 pussia kuivahiivaa (11g pussi)
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
n. 8 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Kuori ja leikkaa bataati paloiksi. Keitä niitä kiehuvassa vedessä kunnes ne ovat kypsiä. Valuta vesi ja soseuta bataatit sauvasekoittimella. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita hiiva maidon joukkoon. Lisää öljy, suola sekä bataattisose mukaan myös. Samalla kun alustat taikinaa, voit lisätä hiutaleet ja jauhot vähitellen joukkoon. Vaivaa taikinaa hyvin, mutta huomioi, että se on tässä vaiheessa aika löysää. Kohota taikinaa liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 30 min-1 tunti.

Jauhota pöytä hyvin, vaivaa taikinaa hieman, jaa se osiin ja pyörittele sämpylöiksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, mutta mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämmät sämpylät. Paista sämpylöitä 200 asteisessa uunissa kunnes sämpylät ovat valmiita. En oikeastaan ikinä katso kelloa kun teen sämpylöitä, sen vain näkee ja haistaa sitten kun ne ovat valmiita, mutta luultavasti siihen menee noin 15-20 min. Jäähdytä sämpylät ritilällä.

Kommentit

Suositut tekstit