Maalaisleipä



"Hienoimmat asiat ovat usein yksinkertaisia, niin väreiltää, muodoltaan kuin maultaan. Sitä on myös vehnäjuureen tehty maalaisleipä." Ei mulla oikeastaan ole muuta lisättävää, leipä puhukoon puolestaan. 🧡

Taikina:
4 dl vehnäjuurta
12 dl vehnäjauhoja
6 dl vettä
4 tl suolaa
vajaa 6 g kuivahiivaa

kulhon öljyämiseen rypsiöljyä

Ohje:

Ensimmäinen päivä
Yhdistä vehnäjuuri, vesi ja jauhot kulhossa ja sekoita käsin noin minuutti, jotta kaikki on varmasti tasaisesti sekaisin. Anna taikinan levätä noin puoli tuntia. Jos sinulla ei ole ennestään vehnäjuurta, voit katsoa ohjeen aiemmin kirjoittamastani "Vehnäjuuri ja moniviljaleipä" -tekstistä.

Vaivaa taikinaa 10 minuuttia ja tarkista kosteus. Se on oikea, kun taikina tarttuu hieman kulhon pohjaan. Jatka taikinan vaivaamista vielä 15-20 minuuttia, kunnes taikina on kiiltävää, kimmoisaa ja venyvää eikä tartu. Öljyä isohko taikinakulho ja nosta taikina kulhoon. Anna nousta huoneenlämmössä peitettynä puolitoista tuntia.

Taittele taikinaa keräten sitä 3-4 kertaa reunoilta keskelle. Näin vahvistat sen sitkoa. Nosta taikina jääkaappiin vähintään 12 tunniksi.

Toinen päivä
Jaa taikina kahteen osaan, nosta ne pellille ja muotoile leivät haluamallasi tavalla. Anna leipien nousta huoneenlämmössä peitettyinä noin 45 minuuttia, tai kunnes ne ovat kaksinkertaisia.

Laita uuni lämpenemään 240 asteeseen. Laita uunin pohjalle laakea astia ja kaada siihen kuumaa vettä. Näin leipiin tulee se ihana rapea kuori. Tee kohonneiden leipien pintaan muutama viilto. Pinnasta tulee näin kaunis, mutta se myös poistaa mahdollisia ilmakuplia.

Laita leivät uuniin ja heitä uunin pohjalla olevaan astiaan kaksi desiä vettä. Paista 10 minuuttia. Laske lämpötila 200 asteeseen ja paista 20 minuuttia.

Ota astia pois uunista ja paista leipiä vielä 5-10 minuuttia. Ne ovat kypsiä, kun pohjaa koputtaessa kuuluu kumea ääni.

Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa.
 🧡



ff

Kommentit

Suositut tekstit