Pestoleipä



En ehkä osaa sanoin kuvailla miten hyvää tämä leipä on. Sen lisäksi että leipä on kaunis ja helppo tehdä, se tuntuu loppuvan aina aivan liian nopeasti. Jos siis pidätte yhtä paljon pestosta kuin minä, tämä ohje on kokeilemisen arvoinen. Tämän leivän ohjeen löysin Liisa Westerbergin Pikkusuolaista -kirjasta, mutta siinä leipä laitetaan vuokaan, eikä tehdä kranssiksi.

Pesto:
25 g pinjansiemeniä
1 ruukku basilikaa
25 g parmesaania raastettuna
1/2-1 valkosipulinkynsi
0,25 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Taikina:
6 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
Väliin pestoa


Ohje:

Jos teet peston itse, aloita paahtamalla pinjansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat vähän väriä pintaansa. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja hienonna pesto niin tasaiseksi kuin haluat. Tadaa, sinulla on ihanaa itsetehtyä pestoa. Tämä annos menee kokonaan leipään, eli jos haluat että sitä jää muuhunkin, voit tuplata ohjeen. Jos laitat leipään kaupasta ostettu pestoa (josta tulee myös oikein maukas leipä) niin peston määrä on noin 1 1/2 dl.

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi. Jatka vaivaamista noin 10 minuuttia tai kunnes taikinan pinta on ihanan sileä ja taikina ei enää tartu käsiin tai pöytään. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä levyn päälle pestoa ja rullaa taikina rullaksi. Aivan kuin tekisit korvapuusteja. Sitten halkaise rulla pituussuunnassa kahtia ja kierritä puolikkaita toistensa ylitse. Nosta leipä leivinpaperoidulle pellille ja asettele varovasti leivän päät kiinni toisiinsa jolloin saat sen kranssin muotoon.

Kohota leipää vielä peitettynä 30-40 minuuttia, jonka jälkeen voit paistaa leivän uunin alatasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia. Leipä on valmis kun sitä koputtaessa kuuluu kumea ääni.

Laitan tähän loppuun vielä kuvan valmiista leivästä.


Kommentit

Suositut tekstit