Lime-sitruunajuustokakku


Tämä uunissa paistettava juustokakku on erittäin raikkaan kirpeän makuinen. Tästä kakusta sai kaivattua piristystä muuten niin suklaiseen pääsiäiseen. Mutta varsinkin nyt näiden kovien pakkasten aikana pala tätä kakkua saattaisi helpottaa ikävää kesää kohtaan. Kakkuhan on kuin keltaisin kesäaurinko! Alkuperäinen ohje löytyy Wicked sweet kitchen -blogista.

Pohja:
175 g dominokeksejä
50 g voita

Täyte:
500 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 keltuaista
1/4 dl sitruunamehua
3/4 dl limemehua
1 limen raastettu kuori
1 rkl vehnäjauhoja

Lemon curd:
1 kananmuna
1 keltuainen
1 dl sokeria
40 g kylmää voita kuutioina
1 dl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori


Ohje:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele 24 halkaisija irtopohjavuoka/piirakkavuoka. Murskaa keksit hienoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi ja painele muruseos vuoan pohjalle tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla 8-10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ritilällä ja laske uunin lämpötila 160 asteeseen.

Aloita täytteen tekeminen. Pese lime huolella ja raasta kuori. Purista mehut sekä limestä että sitruunasta. Erottele keltuaiset valmiiksi. Vatkaa tuorejuusto notkeasti vatkaimella. Lisää sokeria vähitellen koko ajan vatkaten, kunnes seos on ilmavaa (2-3 min.). Lisää kananmunat yksitellen joukkoon, vatkaa kunnolla jokaisen jälkeen ennen kuin lisäät seuraavan. Lisää myös keltuaiset mukaan ja sekoita tasaiseksi.
Lisää lopuksi mehut, raastettu kuori sekä vehnäjauhot. Vatkaa tasaiseksi nopeasti. Kaada taikina esipaistetun pohjan päälle.

Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 40-45 minuuttia, tai kunnes reunat ovat jähmettyneet eivätkä ne enää kiillä, mutta keskeltä kakku tutisee vielä hieman. Ota kakku pois uunista ja anna jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä. Laita kakku jääkaappiin yön yli tai vähintään muutamaksi tunniksi.

Jos teet lemon curdin itse, niin tässä on ohje. Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja purista mehut. Huom. riippuen sitruunan koosta ja mehukkuudesta, saatat tarvita kaksikin sitruunaa, jotta saat desin sitruunamehua. Kuutioi kylmä voi.

Sekoita kananmuna, keltuainen ja sokeri kattilassa vispilällä sekoittaen. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon voi, mehu ja raastettu kuori koko ajan sekoittaen. Sekoittele seosta niin kauan, että se paksuuntuu (n. 20 min.). Ota kattila pois liedeltä ja anna lemon curdin jäähtyä aina välillä sitä sekoittaen. Levitä jäähtynyt tahna varovasti kakun päälle, ja laita kakku takaisin jääkaappiin maustumaan.

Koristele kakku haluamallasi tavalla, itse käytin suklaamunia sekä mintunlehtiä.

Kommentit

Suositut tekstit