Pullaraskiin leivottuja puolukka-rahkapullia


En ollut kuullutkaan mistään pullaraskista, ennen kuin näin tämän ohjeen. Pullaraski on siis esitaikina, joka tehdään vähintään 2-3 tuntia ennen varsinaista taikinaa. Teemun ja Markuksen leipäkirjassa kuitenkin suositellaan tekemään raski jo leivontaa edeltävänä iltana. Kuvassa olevien pullien raskin annoin levätä noin 13 tuntia. Raskin tekoa kannattaa ehdottomasti harkita, sillä pullien mausta tulee täyteläinen ja rakenteesta pehmeä.

Pullaraski:
1,8 dl kylmää vettä
3 dl vehnäjauhoja
vajaa 6 g kuivahiivaa
n. 1 rkl kardemummaa (tai oman makusi mukaan)

Pullataikina:
3 dl kylmää maitoa
2,5 dl sokeria
1 rkl suolaa
11 g kuivahiivaa
2 kananmunaa
250 g voita
14 dl vehnäjauhoja

Rahkatäyte:
500 g maitorahkaa
2 kananmunaa
0,7 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Puolukkatäyte:
200 g puolukoita
1 rkl maizena-suurustetta
2-3 rkl sokeria

Ohje:

Sekoita kaikki raskin ainekset keskenään kulhossa ja anna levätä peitettynä vähintään 10 tuntia. Jos teet raskin samana päivänä kun leivot, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja anna raskin levätä 2-3 tuntia.

Tee taikina: Lisää raskin joukkoon kylmä maito (kyllä, kylmä maito), huoneenlämpöiset kananmunat, pehmeä voi sekä kaikki kuivat aineet. Vaivaa taikinaa 18-30 minuuttia ja anna nousta peitettynä noin tunti.



Leikkaa kohonnut taikina paloiksi ja pyörittele palloiksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Anna pullien kohota pellillä noin tunnin ajan. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Paina kohonneiden pullien keskustaan ympyräkuvio esim. jauhotetulla juomalasin pohjalla. Voitele kananmunalla ja lusikoi ympyröihin puolukkatäytettä ja lopuksi rahkatäytettä.

Huom. Alkuperäisessä ohjeessa puolukoiden määrä oli 100 g  ja maizenan 0,5 rkl, mutta minun mielestä puolukoita oli liian vähän, niin lisäsin niiden määrää valitettavasti ilman mittaamista. Luulisin, että laitoin puolukoita puolet enemmän, mutta laittakaa te oman makunne mukaan.

Paista pullia 11-15 minuuttia, kunnes pullien reunat ovat kauniin kullanruskeita. Jäähdytä pullat ritilällä.

Kommentit

Suositut tekstit