Rouheiset chia-siemensämpylät


Tänään teki mieli sämpylöitä, pikainen vilkaisu kaappeihin ja eikun leipomaan. Sämpylöiden tekemisessä on mukavinta se, että ei oikeastaan ole niin nöpö nuukaa, mitä laitat taikinaan. Tähänkin heittelin vähän sitä sun tätä, kunhan vain määrät pysyvät samana. Eli noin 10-12 dl kuivia aineita 5 desiä nestettä kohden. Nesteenä voit käyttää esim. vettä, maitoa tai piimää. Jos käytät puuroa tai juuresraasteita, voit vähentää nesteen määrää noin desin verran. Jos leivot taikinan illalla, ja haluat paistaa sämpylät vasta huomenna aamupalaksi, käytä kylmää nestettä ja kohota jääkaapissa yön yli. Jos haluat käyttää tuoretta hiivaa, sen määrä tähän taikinaan olisi 25 g.

Tässä on nyt kuitenkin se ohje, jonka tänään tein.

Taikina:
5 dl vettä
6 dl vehnäjauhoja
1 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl kaura & ruishiutaleita
1 dl kaura & vehnälesettä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl chia-siemeniä
1 pss kuivahiivaa (11 g)
1,5 tl suolaa
2 rkl siirappia
2-3 rkl öljyä

Ohje:

Jos haluat, voit vähän rouhia siemeniä pienemmäksi ennen kuin lisäät ne taikinaan. Yhdistä kaikki kuivat aineet kulhossa. Sekoita ja lisää joukkoon 42 asteinen vesi. (Huom. jos käytät tuorehiivaa, liota se ensin kädenlämpöiseen nesteeseen ja sitten lisää kuivat aineet joukkoon). Sekoita hieman ja lisää joukkoon siirappi sekä öljy. Vaivaa taikinaa käsin kymmenisen minuuttia ja anna kohota huoneenlämmössä peitettynä noin 40 minuuttia.



Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kaada taikina pöydälle ja muotoile haluamasi kokoisia sämpylöitä. Jos sait vaivaamisen aikana hyvän sitkon taikinaan, et tarvitse juuri lainkaan jauhoja avuksi. Laita sämpylät pellille ja kohota noin 15 minuuttia.


Sivele kohonneiden sämpylöiden pintaan pikkuisen vettä ja painele kevyesti siihen kurpitsansiemeniä. Paista sämpylöitä koosta riippuen 15-20 minuuttia. Kyllä sen sitten näkee milloin ne ovat valmiita, pinnassa ja pohjassa on nätti väri ja koputtaessa pohjaa kuuluu kumea ääni. Älä säikähdä kuoren kovuutta tässä kohtaa, se pehmenee kyllä kun annat sen jäähtyä leivinliinan alla. Eli, ota valmiit sämpylät uunista ja jäähdytä ne ritilällä peitettynä.

Ainoa asia joka vähän harmittaa, on se ettei chia-siemeniä oikeastaan meinaa huomata sämpylässä, joten niitä varmaan uskaltaisi laittaa kolmekin ruokalusikallista. Mutta maku näissä sämpylöissä joka tapauksessa on mitä mainioin. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit