Täysjyväleipä


En ole aikaisemmin tehnyt leipää käyttäen pelkästään täysjyvävehnäjauhoa. Mutta koska kaupasta ei löytynyt mitään muuta jauhoa, päätin kuitenkin kokeilla, sillä itsetehtyä leipää teki niin kovasti mieli. Tästä tulikin ihan positiivinen yllätys pienistä epäilyistä huolimatta.

Minulla on ollut nyt sama vehnäjuuri käytössä suunnilleen 5 kuukautta, ohjeen siihen löydät täältä. Monia tuntuu juuren käyttäminen jopa välillä vähän pelottavan. Ajatellaan että se on hankalaa ja jotenkin vaivalloista. Omista kokemuksista peilaten, juurta oppii ymmärtämään, kun sillä leipoo tarpeeksi paljon. Ajan myötä tämä meidän nykyinen juuri on vain parantunut, alkuun sillä ei saanut niin hyviä leipiä aikaiseksi mitä nyt. Välillä olen saattanut unohtaa sen olemassa olon helposti pariksikin viikoksi, mutta sieltä se aina herää henkiin kun sille antaa ruokaa. Enkä aina laita juurta edes jääkaappiin ja silti se on elossa.

Juureen tehdyssä leivässä on vain sitä jotain, ilman sitä ei enää oikein osaa olla 💜 Itselleni se ainakin on ollut kaiken sen ajan ja opettelun arvoista.

Taikina:
4 dl vehnäjuurta
6 dl vettä
4 tl suolaa
11 g kuivahiivaa
14 dl täysjyvävehnäjauhoa

Ohje:

Mittaa kaikki ainekset kulhoon, vaivaa taikinaa noin minuutti ja anna taikinan seistä puolituntia. Jatka taikinan vaivaamista noin vartti, kunnes se ei tartu enää kulhoon. Rakenteen tulisi olla kiinteä sekä elastinen.


Anna taikinan levätä huoneenlämmössä peitettynä tunti.



Kohoamisen jälkeen, jaa taikina kahteen osaan jauhotetulla pöydällä. Muotoile taikinoista leivät ja ripottele päälle vehnäjauhoa. Peitä leivät liinalla ja anna kohota puoli tuntia. Lämmitä uuni 240 asteeseen.


Tee leipiin viillot, ja paista uunissa 35-40 minuuttia. Itse nakkaan paiston alussa sekä puolessa välissä uunin pohjalle desin vettä (aivan kuin löylyä heittäisi saunassa) jotta uuniin muodostuu höyryä → leivän pinnasta tulee rapea.

Jäähdytä leivät ritilällä äläkä missään nimessä peitä niitä liinalla, jotta kuori pysyy mahdollisimman rapeana.

Kommentit

Suositut tekstit