Karjalanpiirakat


Ah, karjalanpiirakat. Näitä syödessä palaan aina lapsuuteen. Näiden tekeminen vaatii vähän aikaa ja vaivaa, mutta ovat ehdottomasti sen arvoisia.

Riisipuuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa

1 kananmuna

Taikina:
4 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
7 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
n. 2 rkl rypsiöljyä

Lisäksi:
Maitoa ja voita

Ohje:

Aloita keittämällä riisipuuro. Itse tykkään tehdä tämän päivää ennen varsinaista leivontaa. Anna valmiin puuron jäähtyä huoneenlämmössä ennenkuin laitat sen jääkaappiin.

Seuraavana päivänä tee ruistaikina. Käytännössä sekoitat vain kaikki ainekset keskenään kulhossa. Vaivaa taikinaa hetken ajan, kunnes se on sitkeää ja kiinteää.

Jauhota pöytää ruisjauhoilla. Jaa taikina kahtia, kääri toinen puolisko kelmuun ja pyörittele toisesta puoliskosta tanko. Jaa  tanko suunnilleen parin sentin kokoisiksi paloiksi. Tietystikkin voit tehdöä joko isompia tai pienempiä, riippuen siitä minkä kokoisia piirakoita haluat. Kokeilemalla löydät mieluisan koon. Peitä nämä taikina palat/kakkarat kelmulla ja toista sama toisen taikina puolikkaan kanssa.

Jauhota pöytä tarvittaessa uudelleen ruisjauhoilla ja kaulitse kakkaroista ohuita kuoria. Siirrä kaulitut kuoret sivuun ja peitä nekin kevyesti kelmulla.

Kun olet kaulinut kaikki kuoret, voit alkaa täyttämään niitä riisipuurolla. Ota riisipuuro jääkaapista ja lisää sen joukkoon yksi kananmuna, sekoita hyvin.

Levitä riisipuuroa kuoren päälle ja rypytä piirakan muotoon. Jokaisella varmaan on oma tyyli rypyttää piirakka, mutta jos olet epävarma, niin kannattaa vaikka katsoa netistä videoita aiheesta. Minusta Martoilla on hyvä video josta näkee miten rypytetään, siinä ei nipistellä taikinaa vaan rypytys tapahtuu vain etusormia käyttämällä. Sitä on vähän hankala selittää, joten helpompaa on katsoa se video.. :) Siirrä valmiit piirakat aina heti pellille.

No sitten päästäänkin paistamaan piirakoita. Uuni saa olla hyvin kuuma ja paistoaika on uunin lämmöstä riippuen hyvin vaihteleva. Valmiit piirakat tunnistaa riispuuron väristä sekä rapeasta kuoresta.

Lämmitä kattilassa maitoa ja voita.

Valmiit uunista tulleet piirakat dipataan lämpimässä maito-voi-seoksessa ja laitetaan sivuun jäähtymään.

Kommentit

Suositut tekstit