Pesto briossi


Briossit ovat kuohkeita ranskalaisia vehnäleivonnaisia. Yleensä briossit paistetaan jonkinlaisessa vuoassa, mutta päätin tällä kertaa paistaa sen ihan vain pellillä. Olin suunnitellun leikkaavani taikina rullasta palasia, jotka olisin laittanut muffinivuokiin, mutta laiskuus iski ja tein leivästä kranssin. Halusin tällä kertaa kokeilla miten pesto sopisi briossin täytteeksi, ja sehän kävi oikein mainiosti. Taikinan ohjeen löysin Teemun ja Markuksen Leipäkirjasta, mutta jouduin lisäämään vähän jauhojen määrää, jotta pystyin kaulitsemaan taikinaa.

Taikina:
11 g kuivahiivaa
1,25 dl kylmää vettä 
vajaa 1 tl suolaa
1,5 rkl sokeria
3 munaa
7 dl vehnäjauhoja
125 g pehmeää voita

Väliin: 
1 prk pestoa

Ohje:

Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia. Taikina on suhteellisen pehmeää, mutta irtoaa kulhosta.

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Kohota taikinaa peitettynä kulhossa, kunnes se on kaksin kertainen. Kaulitse taikina runsaasti jauhotetulla pöydällä levyksi. Levitä pestoa taikinan päälle (minulla meni koko purkki). Rullaa taikinalevy rullalle ja siirrä se pellille. Yhdistä leivän päät nipistäen ne yhteen, jolloin saat kranssin muotoisen leivän. 

Jos paistat briossin vuoassa, voitele se hyvin ja valitse sen verta iso vuoka, jotta sille jää noin puolet tilaa kohota. Briossi nimittäin paisuu aika lailla paistuessaan.

Halutessasi voit voidella pinnan kananmunalla, meiltä oli kananmunat loppu, joten paistoin leivän ilman voitelua. Paisto aika on 20-24 minuuttia, tai kunnes väri on kullanruskea.

Jos paistat briossin vuoassa, ota se heti paistamisen jälkeen pois vuoasta. Jäähdyä ritilällä ilman liinaa.

Kommentit

Suositut tekstit