Aurinkoleipä



Tänään on ollut niin surkea ja kylmä keli, että päätin tuoda auringon sisälle leipomalla tätä aurinkoleipää. Pääosin ohje on HerkkuLeivonta -lehdestä, mutta muuntelin hieman ohjetta, jotta sain tyhjenneltyä jääkaappia. Tästä ihanan juustoisesta nyhtöleivästä ei ainakaan puutu makua, ja se on hauska tarjottava niin arkeen kuin juhlaankin.

Ohjeesta tulee kaksi leipää. 

Taikina:
6 dl kädenlämpöistä vettä
50 g tuorehiivaa
6 rkl oliiviöljyä
6 rkl juoksevaa hunajaa
6 dl durumjauhoja
9 dl vehnäjauhoja
3 rkl polentaa
3 1/2 tl suolaa

Täyte:
300 g Tuorejuustoa (itse käytin toiseen leipään kantarelli tuorejuustoa ja toiseen aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa, 150g per leipä)
300 g juustoraastetta
2 valkosipulinkynttä
1 dl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
2 dl pekonia kuutioina
6 rkl hienonnettua sipulia
ripaus mustapippuria

Voit siis tehdä kaksi eri täytettä tai sitten yhden täytteen kumpaankin leipään. Jos haluat tehdä vain yhden leivän, puolita raaka-aineiden määrät.

Ohje:

Mittaa kaikki leivän ainekset kulhoon ja vaivaa taikinaa noin 17 minuuttia. Anna taikinan kohota peitettynä 30 minuuttia. Tee sillä välin täyte/täytteet. Mittaa kulhoon tuorejuusto ja juustoraaste. Lisää joukkoon raastettu valkosipuli, kuutioitu ja paistettu pekoni, hienonnettu sipuli, kuutioidut aurinkokuivatut tomaatit sekä ripaus pippuria. Sekoita hyvin. Jätä sivuun odottamaan.

Kumoa levännyt taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään saman kokoiseen osaan. Pyöritä taikinapalaset palloiksi. Kauli taikinapallo pyöreäksi halkaisijaltaan noin 26 cm levyksi.


Levitä täyte toiselle taikinalevylle tasaiseksi kerrokseksi. Kauli toinenkin taikinapallo saman kokoiseksi taikinalevyksi. Nosta se täytteen päälle.



Leikkaa ympyrä sektoreiksi. Sektoreita voi olla enemmän tai vähemmän kuin 16, kunhan niitä on parillinen määrä.


Voitele pinta kevyesti vedellä ja ripottele pinnalle polentaa. Ota sitten aina vierekkäisten sektoreiden päistä kiinni ja kiepauta niitä pari kertaa vastakkaisiin suuntiin. Nipistä päät hyvin yhteen. Toista sama kaikille sektoreille.

Toista sama toiselle leivälle.

Anna leivän kohota peitettynä vielä hetki, 15-20 minuuttia. Paista 200-225 asteessa noin 20 minuuttia, tai sitten kun pinta on kauniin kullanruskea ja leipää koputtaessa kuuluu kumea ääni.

Jäähdytä leivät ritilällä. Ai kamala miten hyvää leipää tästä tulikaan, huh. 

Kommentit

Suositut tekstit