Pehmoiset grahamruudut


Tästä uunituoreesta grahamleivästä oli nautinto taittaa palanen, halkaista leipä, sipaista päälle vähän mustapippuri tuorejuustoa ja nauttia se kera kupillinen haudutettua teetä. Täydellistä 

Taikina:
50 g tuorehiivaa
6 dl maitoa
2 dl vettä
2,5 tl suolaa
4 dl grahamjauhoja
4 rkl tummaa siirappia
1 dl rypsiöljyä
1 dl ruishiutaleita
5 dl rouhesämpyläjauhoja
9 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Lämmitä maito ja vesi kulhossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva, sekoita kunnes se on liuennut. Lisää suola, siirappi, grahamjauhot, öljy ja ruishiutaleet. Sekoita ja anna seoksen tekeytyä 10 minuuttia.

Lisää vehnäjauhot sekä rouhesämpyläjauhot vähitellen ja sekoita tasaiseksi. Alusta taikinaa voimakkaasti muutama minuutti. Anna taikinan kohota peitettynä 45 minuuttia. 

Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä. Painele se sitten leivinpaperoidulle syvälle uunipellille. Ripottele päälle jauhoja ja leikkaa leipä ruuduiksi veitsellä tai lastalla. Älä leikkaa pohjaan saakka, vaan suunnilleen puoleenväliin. Anna leivän kohota leivinliinan alla 35-40 minuuttia. 


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Paista leipä uunin alimmalla tasolla 20-25 minuuttia, kunnes leipä on kauniin kullanruskea ja koputtaessa siitä kuuluu kumea ääni. Jäähdytä leipä uunipellissä.

Kommentit

Suositut tekstit