Pullapiirakka


Pullapohjainen rahkapiirakka on ihanan pehmeä ja mehevä herkku. Lisäksi muhkeiden reunojen alta löytyy vaniljainen yllätys, jonka vuoksi piirakkaa on erityisen vaikea vastustaa. Leivoin tällaisen piirakan äidilleni syntymäpäivälahjaksi, kaksi muuta saavat jäädä tänne meille kahvileiväksi. Ohjeen löysin Herkku Leivonta lehden 1/2017 numerosta.

Pullataikina:
3 dl maitoa
35 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 rkl suolaa
1 tl kardemummaa
80 g pehmeää voita
9-10 dl vehnöjauhoja

Rahkatäyte:
500 g maitorahkaa
150 g ranskankermaa
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 rkl maizenaa
3 rkl vaniljakreemijauhetta

Lisäksi:
Paistonkestävää marmeladia (esim. vadelma)
Vaniljakreemiä (3 dl nestettä + pakkauksen ohjeen mukaan jauhetta)
Pakastevadelmia

Ohje:

Lämmitä pullataikinan maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Mittaa loput taikinan ainekset kerralla kulhoon ja vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia, kunnes taikina ei tartu enää kulhoon ja se on sileää ja kimmoisaa. Anna taikinan levätä peitettynä noin 30 minuuttia.


Valmista tässä välissä vaniljakreemi. Mittaa kulhoon 3 dl maitoa tai vettä ja vaniljakreemijauhetta käyttämäsi jauhemerkin ohjeen mukaan. Jätä kylmään odottamaan. Itse tein kreemiä puolitoista kertaisen määrän, mutta laitoin ohjeeseen silti alkuperäisen määrän. Saatte itse päättää, minkä verran laitatte kreemiä.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan (mahdollisimman saman kokoiseen) ja kauli jokainen ohueksi pyöreäksi levyksi. Voitele reunat vedellä. Pursota vaniljakreemistä renkaat noin 3 cm päähän reunoista. Taittele reunat kreemin yli ja paina hyvin kiinni. Anna kohota peitettyinä. Ohjeessa ei anneta mitään tiettyä aikaa toiselle kohotukselle, enkä itsekkään muistanut katsoa kelloa. Kyllä sen sitten näkee, kun ne ovat kohonneet mukavasti.

Mittaa kaikki rahkatäytteen ainekset kulhoon ja sekoita hyvin keskenään. Voitele piirakoiden reunat kananmunalla. Pursota paistonkestävää marmeladia kohonneiden piirakoiden pohjille spiraaleiksi. Jaa rahkatäyte piirakoihin ja ripottele päälle pakastevadelmia. Paista piirakoita noin 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla, jotta täyte asettuu.

En itse muistanut ottaa tilannekuvia, mutta tässä on lehdestä otettu kuva.



Hyvää syntymäpäivää äiti 

Kommentit

  1. Ihana ohje. Paljon näppärämpi kuin monta pientä pullaa. Ihana blogi sinulla ❤

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit