Itsetehtyjä makeisia


Syötävät lahjat ovat mielestäni aina hyvä idea. Eräänä jouluna esimerkiksi annoin perheelleni tällaisia itsetehtyjä makeisia, neljää eri makua. Tein wienernougattia, nekkuja, toffifeeta sekä jääsuklaata. Ohjeiden alkuperää en valitettavasti muista, koska olen löytänyt ne sieltä täältä internetistä tai leivontalehdistä ja kirjoittanut ne itselleni muistiin.

Jääsuklaa:
200 g valkosuklaata
100 g kookosrasvaa
1 1/2 rkl tomusokeria

Ohje:

Paloittele suklaa kulhoon ja lisää joukkoon myös kookosrasva ja tomusokeri. Mittaa kattilaan hieman vettä, kiehauta ja laita kulho kattilan päälle. Ota kattila pois levyltä, mutta anna kulhon olla kattilan päällä. Sekoittele kunnes ainekset ovat sulaneet tasaiseksi. Kaada massa karkkivuokiin ja laita jähmettymään jääkaappiin.

Wienernougat:
200 g nougat-patukoita (esim. Marabou Dubbel)
100 g maitosuklaata
50 g tummaasuklaata
100 g mantelilastuja

Ohje:

Sulata nougat ja suklaa vesihauteessa koko ajan sekoitellen. Lisää joukkoon mantelilastut. Kaada seos 20x15cm kokoiseen leivinpaperoituun vuokaan (olen käyttänyt myös pyöreää irtopohjavuokaa). Laita vuoka jähmettymään jääkaappiin. Leikkaa mukavan kokoisiksi palasiksi.

Toffifee:
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
1 tl vaniljasokeria
150 g nougat-patukoita
50 g tummaasuklaata
hasselpähkinöitä

Ohje:

Paahda 30 kpl hasselpähkinöitä pikaisesti pannulla tai uunissa. Kääräise lämpimät pähkinät talouspaperin sisään ja hiero kuoret irti pähkinöistä. Jos joihinkin pähkinöihin jää vähän kuorta, se ei haittaa.

Mittaa isoon kattilaan kerma, sokerit ja siirappi. Keitä seosta kunnes toffee on mukavan pronssinruskeaa. Tiputa pieni määrä toffeeta kylmään vesilasiin, jos pisaran voi muovata palloksi, se on valmista. Jos toffee liukenee veteen, se ei ole vielä valmista. Lämpömittarilla mitatessa lämpötilan tulisi olla 120-125 astetta. Aseta yksi hasselpähkinä aina yhteen karkkivuokaan ja kaada toffeeta päälle niin, jotta muotista täyttyy 80 %. Huom. Huomasin näitä tehdessäni, että paperiset karkkivuoat eivät ole parhaimpia näille karkeille. Joten jos on mahdollista, käytä alumiinivuokia niin saat karkit helpommin irti. Laita makeiset jääkaappiin.

Sulata nougat varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Pidä nougattia tarkasti silmällä, sillä se palaa herkästi. Tarkista että toffee on jähmettynyt, ennen kuin lusikoit nougattia sen päälle. Laita karkit jälleen jääkaappiin.

Sulata tummasuklaa ja lusikoi tai pursota sitä sievä pieni nokare vielä nougatin päälle. Laita makeiset vielä pariksi tunniksi jääkaappiin asettumaan.

Nekut:
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 dl vaaleaa siirappia
2 rkl voita

Ohje:

Mittaa kaikki ainekset tilavaan kattilaan ja kuumenna seosta välillä sekoitellen. Seosta keitetään 120-160 asteiseksi, riippuen siitä miten kovia nekuista halutaan. Aseta karkkivuoat esim. pellille ja kaada valmis nekkuseos niihin. Anna nekkujen jäähtyä.

Nekkumassan lämpötilat ja rakenne

120 astetta - massasta tulee melko pehmeää
125 astetta - massasta tulee sitkeää ja siinä ei ole kovaa kuorta
126-130 astetta - massasta tulee sitkeämpää ja hieman kovaa
130-145 astetta - massa on kovaa ja hieman sitkeää keskeltä
150-160 astetta - massasta tulee kovaa kuin karamelli

Jos sinulla ei ole lämpömittaria, tee samanlainen pisara testi kuin toffifee ohjeessa.

Kommentit

Suositut tekstit