Skonssit ja kupillinen teetä


Aidot englantilaiset skonssit ovat jotakin aivan muuta kuin meillä tunnetut teeleivät. Ne ovat omia teeleipiämme tiiviimpiä, hyvin hienoja ja mureita, sillä aineksiin kuuluu luonnollisesti voita ja kermaa. 

Britanniassa perinteiset makeat skonssit tarjoillaan punaisen hillon ja clotted creamin kanssa, joka on eräänlaista hapankermaa. Minä kuitenkin tyydyin ihan pelkkään kermavaahtoon ja punaisen hillon lisäksi kokeilin täyttää skonsseja myös limetahnalla ja sitruunatahnalla, toimii! 

Ohje on Afternoon Tea - Iltapäivän teehetki -kirjasta. Tällä ohjeella sain 24 skonssia.

Taikina:
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g voita
3 dl kuohukermaa
1/4 dl maitoa

n. 1-2 rkl kuohukermaa voiteluun

Ohje:

Kuumenna uuni 225 asteiseksi.

Nypi kuutioitu voi ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää kerma ja maito, sekoita taikina tasaiseksi. Skonssi taikinaa ei tule vaivata liikaa.

Taputtele/kauli taikina noin parin sentin paksuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla pyöreitä kiekkoja ja laita ne leivinpaperoidulle pellille. Kokoa taikinan rippeet, kauli ne uudestaan ja ota jälleen muotilla pyöreitä kiekkoja, kunnes saat suunnilleen koko taikinan käytettyä.
Oman muottini leveys oli 5,5 cm. Voitele kiekot kermalla.

Paista skonssit kauniin värisiksi uunin keskitasolla, noin 10 minuuttia. Tarjoile skonssit uunituoreena teen kera.

Muunnelmia:

1. Lisää taikinaan 1 rkl kanelia ja 2 rkl sokeria.
2. Lisää taikinaan 1/2 dl kuivattuja marjoja.
3. Kun lisäät taikinaan hieman rouhittua suklaata ja manteleita, syntyy juhlaskonsseja.
4. Lisää taikinaan 1 dl juustoraastetta (jätä silloin vaniljasokeri pois).



Kommentit

Suositut tekstit