Maalaisvehnäleipä


En tiedä teistä, mutta minulle itsetehty rapea kuorinen ja lähes huumaavalta tuoksuva juurileipä on jotain niin ihanaa, että sitä vähän hankalaa yrittää sanoilla kuvailla. Arjenluksusta, sitä se on. Yleensä kantapalat on se vähiten halutuin kohta leivässä, mutta tässä se on se paras osuus, siinä kun on eniten sitä kuorta. Uunituoreena leipä ei kaipaa päälle mitään muuta pienen sipaisun voita ♡

Taikina:
4 dl vehnäjuurta
7 g kuivahiivaa
14 dl vehnäjauhoa
6 dl vettä
4 tl suolaa

Ohje:

Lisää kaikki taikinan ainekset kerralla kulhoon ja vaivaa taikinaa pari minuuttia. Anna taikinan levätä puolituntia. Jatka sitten taas vaivaamista noin 20 minuuttia. Vaivaamisaikaa on vähän hankala arvioida, kun se riippuu ihan siitäkin vaivaatko yleiskoneella vai käsin. Taikina on valmista kun se on sileää, jämäkkää ja kimmoisaa + sen tulisi irrota kulhon pohjasta hyvin. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä peitettynä tunti/puolitoista tuntia.

Kaavi taikina jauhoitetulle pöydälle ja leikkaa se kahtia. Muotoile taikina puolikkaista leivät haluamallasi tyylillä. Peitä leivät liinalla ja laita uuni lämpiämään 240 asteeseen.

Kun uuni on lämmin, ripottele leipien päälle vehnäjauhoa ja tee leipiin viillot. Näin leivästä tulee kaunis, mutta se myös poistaa mahdollisia ilmakuplia. Paista leipiä uunissa 35-40 minuuttia. Voit joko pistää uunin pohjalle laakeaan astiaan vettä tai sitten pitkin paistoa nakella vettä uunin pohjalle, aivan kuin heittäisit löylyä saunassa. 

Jäähdytä leivät ritilällä _ilman_ liinaa.



Kommentit

Suositut tekstit