Kinkkupiirakka

 


Kinkkupiirakka, suolaisten piirakoiden klassikko. Ainakin hyvin monissa suomalaisissa juhlissa perinteisesti tarjotaan tätä piirakkaa yhtenä suolaisena vaihtoehtona. Ja onhan se hyvää, mitäpä sitä kieltämään. Se sopii arkena aamupalaksi, välipalaksi tai salaatin kera lounaalle, brunssille tai sitten sinne juhlapöytään. Täytteisiin voit laittaa mielikuvituksen mukaan vaikka mitä, ja joskus vähän mitä sattuu jääkaapista löytymään. Voit siis tehdä täytteen tarkasti ohjeen mukaan, tai sitten soveltaa oman mielenkiinnon ja makumieltymysten mukaan.


Pohja:

125 g voita

4 dl vehnäjauhoa 

Ripaus suolaa

1 keltuainen 

0,5 dl kylmää vettä 


Täyte:

1 sipuli

1/2 paprika 

Kourallinen tuoretta pinaattia

150 g ranskankermaa

2 dl maitoa

2 kananmunaa 

1,5-2 dl juustoraastetta 

100 g fetajuustoa

200 g kinkkusuikaleita

n. 3-4 rkl persiljaa, basilikaa ja ruohosipulia silputtuna

1 tl yrttimaustetta

suolaa & pippuria 


Ohje:

Nypi kylmä voi ja jauhot + suola murumaiseksi seokseksi ja lisää joukkoon kylmä vesi ja keltuainen. Sekoita taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Kaulitse taikina jauhoitetulla pöydällä ohueksi levyksi. Aseta taikina levy piirakkavuokaan ja painele se siihen tiiviisti reunoja myöten. Laita pohja pakkaseen noin puoleksi tunniksi, tai kunnes pohja kovettuu. 

Aloita täytteen teko. Leikkaa sipuli ja paprika pieneksi palasiksi, kuullota niitä sekä pinaattia pannulla joko voissa tai öljyssä hetken aikaa. Siirrä sivuun jäähtymään. Yhdistä kulhossa loput täytteen ainekset ja lisää niiden joukkoon jäähtyneet kasvikset, sekoita.

Pistele pohjaan reikiä haarukalla ja esipaista sitä 10 min 200 asteisessa uunissa. Sen jälkeen kaada täyte pohjan päälle ja jatka paistamista 40-50 minuuttia. Piirakka on valmis kun täyte on hyytynyt ja piirakassa on kaunis väri.

Kommentit

Suositut tekstit