Yrtti-focaccia


Joskus tulee hetkiä, kun mikään muu ei riitä paitsi focaccia. Focacciaanhan voisi maun mukaan laittaa esim. oliiveja, kirsikkatomatteja, sipulia jne. mutta välillä haluan tehdä ihan vain pelkistetyn yrtti-focaccian. Yksinkertaista, mutta niin täydellistä.

Taikina:
8,5 dl vehnäjauhoa
2,5 tl suolaa
11 g kuivahiivaa
0,25 dl oliiviöljyä
3,5 dl kylmää vettä

Päälle:
Oliiviöljyä, tuoreita yrttejä ja karkeaa suolaa

Ohje:

Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa ja vaivaa taikinaa noin 20 min, tai kunnes siitä tulee sileä ja hyvin venyvä/elastinen. Anna taikinan levätä peitettynä puoli tuntia.

Öljyä vuoka oliiviöljyllä kunnolla. Pidä mielessä, että kun valmista leipää puristaa, sormiin tulisi jäädä rasvaa. Kuvassa olevaan focacciaan tein taikinan tuplana ja vuokana käytin isoa lasagnevuokaa, mutta vuokana voit käyttää melkeinpä mitä vain jonka kärsii laittaa uuniin. Minun focacciasta tuli aika paksu, joten jos tykkäät ohuesta focacciasta, käytä isompaa astiaa.

Kaada taikina vuokaan ja painele siten, että se peittää vuoan kauttaaltaan. Öljyä pinta niin sitä on helponpi levittää. Nypi timjamin- ja rosmariininoksista lehtiä ja painele ne taikinaan sormin. Anna kohota peityttynä noin tunti.


Lämmitä uuni 215 asteeseen. Ennenkun laitat leivän uuniin, ripottele pintaan karkeaa suolaa. Paista leipää suunnilleen 20 minuuttia, tai kunnes leipä on kauniin kullanruskea ja kauttaaltaan kypsä.

Ota focaccia heti paistamisen jälkeen vuoasta pois ja jäähdytä ritilän päällä.



Kommentit

Suositut tekstit