Kattilaleipä


Rapea reuna ja pehmeä sisus, täydellisen leivän ominaisuudet. Ja vieläpä niin pienellä vaivalla! Kattilaleipä on niin helppo tehdä, ainekset vain sekoitetaan keskenään ja sitten annetaan ajan tehdä taikoja. Nopeasti tämä leipä ei valmistu, mutta hyviä asioita kannattaa odottaa. :)
Muista että kattilassa ei saa olla mitään muoviosia, ettei ne sula uunissa.

Taikina:
5 dl vehnäjauhoa
2 dl kaurahiutaleita
1/4 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl kylmää vettä

Ohje:

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita vain sen verran että ne juuri ja juuri sekoittuvat keskenään. Taikinaa ei vaivata.
Vuoraa kulho kelmulla ja jätä se huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Kun taikina on levännyt yllämainitun ajan, se kuplii ja on löystynyt. Kippaa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja kääntele reunoja keskelle muutaman kerran.
Ripottele jauhoja leivinliinan päälle jälleen reilusti ja nosta taikina siihen saumapuoli alaspäin. Taita liinan reunat taikinan päälle ja anna levätä 2-2,5 tuntia.

Laita kattila uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, ota kuuma kattila uunista ja kippaa kohonnut taikina siihen varovasti. Laita kattila heti takaisin uuniin. Paista leipää alkuun 30 minuuttia kattilan kannen alla, ja sen jälkeen vielä 20-30 minuuttia ilman kantta. Valmis leipä on kauniin kullanruskea ja pintaa koputtaessa siitä kuuluu kumea ääni.

Kommentit

Suositut tekstit