Ihana moniviljaleipä juureen tehtynä




Ylläoleva tekstin pätkä on Teemun ja Markuksen leipäkirjasta, ja täytyy kyllä sanoa, että allekirjoitan sen täysin. ❤
(kuva pitää klikata auki, jotta tekstistä saa selvää)

Tähän leipään tulee vehnää, ruista ja kauraa, siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja marjoja.

Kaikkihan alkaa juuren teosta, joka on avain kunnon leipään. Se on tavallaan leivän sielu, joka antaa sille hyvän maun sekä ihanan rakenteen. Aikaa se kylläkin vaatii, mutta hyviä asioita kannattaa odottaa.

Vehnäjuuri:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 rkl luonnonjogurttia tai hunajaa

Ensimmäinen päivä:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita vehnäjauhot ja vesi tiiviissä lasipurkissa. Halutessasi voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen hunajaa tai luonnonjogurttia käymisprosessia edistämään. Säilytä juurta lämpimässä (23-28°C), vedottomassa paikassa yhden vuorokauden ajan.

Toinen-Viides päivä:
Lisää juureen noin puolitoista desiä vehnäjauhoja ja yksi desi kädenlämpöistä vettä. Toista prosessi kahden päivän ajan.

Viidentenä päivänä juuri on valmis käytettäväksi. Valmiin ja hyvinvoivan juuren tuoksu on hapan ja rakenne kevyen hyllyvä. Kirjassa huomautetaan, että jos tekee juurta ensimmäistä kertaa, sen haju on voimakas.

Sen jälkeen kun olet käyttänyt juurta kirjassa neuvotaan säilyttämään sitä ilmatiiviissä purkissa viileässä, esim. jääkaapissa. Juurta tulee ruokkia pienillä määrillä vehnäjauhoja ja vettä, suunnilleen 1-2 kertaa viikossa, jotta se säilyy elävänä. Kun käytät toisen kerran juurta, lisää siihen aina saman verran jauhoja ja vettä kuin mitä käytit juurta.

Sitten päästäänkin asiaan, eli tekemään leipää. Tästä ohjeesta tulee kaksi leipää.

Siemensekoitus:
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl kuivattuja marjoja (itse käytin karpaloita sekä goji-marjoja)
0,25 dl kaurahiutaleita
0,25 dl vehnäleseitä
1,5 dl vettä

Sekoita kaikki siemensekoituksen ainekset keskenään kulhossa. Tällä kertaa lisäsin joukkoon myös muutaman kevyesti murskatun cashewpähkinän, ihan vain sen takia koska pidän niistä. Liota aineksia jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Taikina:
1,5 dl vehnäjuurta
6-7 dl vehnäjauhoja
1 dl sihtiruisjauhoja
11 g kuivahiivaa
3 tl suolaa
2,75 dl vettä

Mittaa siemensekoitus ja muut taikinan ainekset vettä lukuunottamatta kulhoon ja vaivaa käsin tai yleiskoneen pienimmällä teholla pari minuuttia. Lisää kylmä vesi joukkoon. Taikinan kosteus on oikea, kun se tarttuu hieman kulhon pohjaan.

Vaivaa taikinaa astetta voimakkaammin niin kauan kunnes taikina on kiiltävää, venyvää ja irtoaa kulhon pohjalta helposti (18-30 min riippuen millä vaivaat). Ohjeessa sanotaan että 6 dl jauhoja riittää, mutta itse lisäsin desin ylimääräistä, jotta sain oikean koostumuksen saavutettua. Anna nousta liinalla peitettynä 30-45 minuuttia huoneenlämmössä.

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile leivät haluamallasi tavalla. Anna tämän jälkeen leipien nousta pellillä peitettyinä huoneenlämmössä noin 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat kaksinkertaisia.

Laita uuni lämpenemään 230 asteeseen. Laita uunin pohjalle laakea astia ja kaada siihen kuumaa vettä. Näin leipiin tulee se ihana rapea kuori. Riepottele leipien päälle jauhoa ja tee pintaan muutama viilto. Pinnasta tulee näin kaunis, mutta se myös poistaa mahdollisia ilmakuplia.

Laita leipä uuniin ja heitä uunin pohjalla olevaan astiaan noin kaksi desiä vettä. Paista 10 minuuttia. Laske lämpötila 215 asteeseen ja paista 20 minuuttia.

Ota astia pois uunista ja paista leipiä vielä 5-10 minuuttia. Ne ovat kypsiä, kun pohjaa koputtaessa kuuluu kumea ääni.

Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa.

Toista sama seuraavan leivän kanssa.

Kommentit

Suositut tekstit