Patongit


Nämä ihanan rapea kuoriset patongit maistuivat pitkästä aikaa aikas hyvälle. Minulla näistä tuli melko leveitä patonkeja mutta samapa tuo, maku ja rakenne on pääasia! Nämä leivät tehtiin raskiin eli esitaikinaan. Raskin voi tehdä joko edellisenä päivänä kylmään veteen tai sitten leivontapäivänä kädenlämpöiseen veteen. Ohjeen löysin Teemun ja Markuksen leipä kirjasta. 

Raski:
6,25 dl vehnäjauhoja
Noin 6 g kuivahiivaa
3 dl vettä (kylmää tai kädenlämpöistä)

Taikina:
6,25 dl vehnäjauhoja
Noin 6 g kuivahiivaa
2,5 tl suolaa
2,5 dl kylmää vettä

Ohje:

Tee raski yhdistämällä kaikki aineet keskenään kulhossa. Anna levätä huoneenlämmössä peitettynä mielellään yön yli, tai vähintään 8 tuntia. Jos teet raskin leivontapäivänä käytä kädenlämpöistä vettä ja anna raskin levätä 2-3 tuntia.

Tee taikina sekoittamalla jauhot, hiiva, suola ja valmis raski kulhossa. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneen pienimmällä teholla 1-2 minuuttia. Lisää kylmä vesi taikinaan vähitellen.

Vaivaa taikinaa astetta voimakkaammin 18 minuuttia (käsin vaivatessa vähän kauemmin), kunnes se on kiiltävää ja taikina on muotoutunut kulhoon palloksi. Taikinan kosteus on oikea, kun se tarttuu hieman kulhon pohjaan. Anna taikinan kohota kulhossa 45 minuuttia peitettynä.

Ota kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kolmeen osaan (itse tein neljään osaan). Muotoile patongit keräämällä taikinaa aina vuorotellen molemmilta sivuilta ja ylhäältä alas keskelle. Rullaa taikinaa alhaalta ylös ja samalla vetäen taikinaa itseesi kohti, jotta siitä tulee mahdollisimman tiivis tanko.

Pyöritä taikinaa voimakkaasti pöytää vasten ja venytä sitä samalla siten, että muodosta tulee pitkä ja tasainen. Nosta valmiit patongit pelleille ja anna kohota peitettynä 20 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun patongit ovat kohonneet, jauhota niiden pinta ja tee leipiin kolme viiltoa. Paista leipiä noin 25 minuuttia. Voit lisätä uunin pohjalle kuumaa vettä jos haluat leipien kuorista erityisen rapeat.

Patongit ovat valmiita kun ne ovat kauniin kullan ruskeita ja niitä koputtaessa kuuluu kumea ääni. Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa.

Kommentit

  1. Ihanan näköisiä patonkeja! ♥ Enpä ookkaan tainnut itse tehdä patonkeja koskaan kotona. Pitäiskin korjata tää vääryys pian :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Oho, no korjaa ihmeessä! Patongeista on kuitenkin niin moneksi, esim. keiton kaveriksi, täytetyt patongit evääksi, bruschetat tai sitten ihan vaan "voileipänäkin" oikein mainio ❤

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit