Myskikurpitsasämpylät


Me ollaan jo pitkän aikaa ihasteltu miten hienoja kurpitsoja kaupoissa on nyt myynnissä. Pakko oli jotakin päästä niistä leipomaan, joten siitäpä se ajatus sitten lähti. :) Nämä sämpylät sopivat erityisen hyvin syksyyn sekä lähestyvään Halloween juhlaan. Näistä tuli niin ihanan pehmeitä, kauniin värisiä sekä maukkaan kurpitsan makuisia. Otin Peggyn pieni punainen keittiö -blogin ohjeesta vähän mallia, mutta tein pieniä muutoksia siihen.

Taikina:
400 g myskikurpitsaa
1/2 dl hunajaa
1 dl vettä
30 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
15 g voisulaa
n. 10 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Kuori myskikurpitsa ja pilko se suht isoiksi paloiksi. Punnitse kurpitsakuutioita 400 g kattilaan ja kaada kurpitsojen päälle vettä niin, että ne peittyvät. Keitä kurpitsoja 15-20 minuuttia, tai kunnes ne ovat täysin pehmenneet. Ota pieneen kulhoon 1 desi kurpitsan keitinvettä talteen, kaada loput pois. Lisää keitinvesi kurpitsoihin ja soseuta hienoksi soseeksi. Sekoita soseen joukkoon hunaja.

Mittaa toiseen kulhoon lämmin vesi ja liota hiiva siihen. Lisää hiivaveden joukkoon kurpitsasose, suola ja voisula. Lisää jauhoja vähitellen taikinaan koko ajan vaivaten. Menin laskuissani sekaisin montako desiä jauhoja sitten loppujen lopuksi lisäsin, mutta taikina oli vielä erittäin pehmeää, mutta silti siitä alkoi jonkinlainen taikinapallo muodostua yleiskoneessa. En halunnut kuitenkaan liikaa lisätä jauhoja taikinaan, sillä mitä pehmeämpi taikina - sitä pehmeämmät sämpylät.

Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja jaa se haluamasi kokoisiin sämpylöihin. Sämpylöiden pyörittelyssä sai käyttää vielä aika runsaasti jauhoja apuna. Anna sämpylöiden kohota peitettynä pellillä 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Leikkaa terävällä veitsellä sämpylöiden reunoihin viiltoja ja paina yksi kurpitsansiemen keskelle sämpylää.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla sämpylöiden koosta riippuen 10-20 minuuttia. Valmiin sämpylän tunnistaa kauniista väristä sekä valmiin leivän tuoksusta.


Kommentit

Suositut tekstit