Crema pasticcera eli sitruunainen vaniljakreemi

 


Tänä vuonna tein täytettyjä munkkeja Vapun kunniaksi perinteisten munkkien lisäksi. Tätä täytettä voi käyttää myös tuulihattujen täytteenä, trifle jälkiruoassa, makean tartaletin täytteenä - mielikuvitus on vain rajana. 


Crema pasticcera:

500 g täysmaitoa 

1 vaniljatanko

Puolikkaan sitruunan kuoret

125 g keltuaisia (itsellä tämä määrä tuli grammalleen täyteen seitsemästä L-koon kananmunan keltuaisista, mutta suosittelen aina punnitsemaan määrän)

130 g sokeria

40 g maizenaa tai riisijauhoja


Ohje:

Pistä teräs tai lasinen kulho pakkaseen. Jos et omista muuta kuin muovikulhoja, laita mahdollisimman kylmää vettä (mieluiten jääpalojen kera) altaaseen. 

Mittaa kattilaan maito, kaavi vaniljatangosta siemenet ja pilko tanko palasiksi, lisää nämä maitoon. Pese sitruuna ja kuori puolet kuoresta, lisää kuoripalaset kattilaan. Laita maito kuumenemaan.

Mittaa toiseen kattilaan keltuaiset, sokeri ja maizena, sekoita tasaiseksi. Kun maitoseos alkaa höyryämään, kaada osa siitä siivilän läpi keltuaisseoksen joukkoon, sekoita hyvin. Kaada loputkin maitoseoksesta joukkoon ja siirrä kattila takaisin levylle. Kypsennä koko ajan sekoittaen kunnes kreemi alkaa paksuuntumaan. Tämän vaiheen kanssa kannattaa olla ripeä, sillä heti kun kreemi on paksua, ota kulho pakkasesta ja kaada kreemi siihen. (Tai kaada kreemi muovikulhoon ja laita se kylmään veteen). Vatkaa seosta nopeasti jotta se jäähtyy hyvin ja lakkaa kypsymästä. Nyt tuloksena pitäisi olla kulhollinen jämäkkää ja kiiltävää kreemiä.

Laitan tähän vielä linkin, josta näkee tarkemmat kuvavaiheet sekä videon miten kreemi valmistetaan.



Kommentit

Suositut tekstit