Valkosuklaa-karpalo-cashew keksit


Kyllästynköhän ikinä tekemään ja syömään itsetehtyjä ihanan sitkeitä mutta reunoilta rapeita keksejä..? Uskallan epäillä. Nämä ovat niin hyviä! Ja mikä parasta, keksejä voi hyvin tehdä isomman satsin kerralla, sillä taikinaa voi säilyttää pakkasessa pidemmän aikaa. 
Minun mieltäni ainakin lämmittää ajatus siitä, että minulla on jemmassa jotain todella hyvää joka valmistuu nopeasti, jos iskee yllättävä tarve herkuille. Tälläkin kertaa tein kaksi eri taikinaa. 

Taikina:
125 g voita
1,25 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
0,75 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
180 g yhteensä valkosuklaata, kuivattuja karpaloita ja cashewpähkinöitä

Ohje:

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri sekä fariinisokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja kääntele ne taikinan joukkoon. Lisää lopuksi karkeasti rouhittu suklaa, karpalot sekä cashewpähkinät myös. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin jähmettymään.


Puolen tunnin jälkeen leikkaa taikina kahteen osaan ja pyörittele niistä noin 20 cm pitkiä pötköjä.



Leikkaa molemmat pötköt 7-10 osaan, riippuen siitä miten isoja keksejä haluat. Itse leikkaan pötköt yleensä 10 osaan, jolloin keksejä tulee yhteensä 20 kpl. Laita leikatut kiekot esim. kelmutetulle lautaselle ja laita lautanen pakkaseen vähintään puoleksi tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

Jos jaat taikinapötköt 10 osaan voit laittaa pellille 6 jäistä kiekkoa yhtä aikaa. Mutta jos jaat pötköt esim. 7 osaan, jolloin kekseistä tulee isompia, joudut laittamaan vähemmän. Muista että kekseillä pitää olla leviämisvaraa. Paista heti uunin keskiosassa 17-20 minuuttia.



Koska uunit ovat kovin erillaisia, oikean paistoajan opit vain kokeilemalla. Luonnollisesti taikinan aika pakkasessa vaikuttaa myös paistoaikaan. Mitä kauemmin ne ehtivät olla pakkasessa, sitä pitempi paistoaika. Leipomispäivänä kun  taikina kiekot ovat alle tunnin pakkasessa, ne paistuvat minun uunilla noin 17 minuutissa, mutta jo seuraavana päivänä paistoaika pidentyy vähän yli 19 minuuttiin.

Joka tapauksessa keksit ovat valmiita, kun reunat alkavat hieman kovettua, mutta keskusta on vielä pehmeä. Muista, että keksit kypsyvät ja kovettuvat vielä uunista oton jälkeenkin.

Jäähdytä keksejä ensin leivinpaperin päällä ritilällä, sitten kun keksit alkavat pitää muotonsa, voit ottaa leivinpaperin pois.


Kommentit

Suositut tekstit